Am văzut în ultimele zile o avalanșă de postări auto-laudative despre asfaltările din județ, făcute de primari sau Consiliul Județean.
Oameni buni, iar ne bucurăm de normalitate? Pentru asta sunt plătiți! Este ca și cum un bucătar s-ar lăuda că a gătit, sau un sportiv că s-a antrenat.
Ah, dacă era vorba despre atragerea sau facilitarea vreunei investiții care ar fi generat locuri de muncă în localitate, un demers care să dea motive oamenilor să rămână în țară, un proiect care să dezvolte educația, să reducă abandonul școlar… atunci se puteau lăuda și noi îi puteam aprecia. Atât primarii, cât și conducerea Consiliului Județean, trebuie să înțeleagă că un lucru bine făcut va fi apreciat de comunitate și fără publicitate ostentativă.

Dacă tot ne rezumăm la drumuri, mi-ar plăcea măcar să văd că acești minunați conducători ai noștri creează lucruri noi, adaptate secolului nostru. Sunt numeroase drumuri județene, între sate, unde distanțele sunt scurte. Măcar acolo ar trebui făcute trotuare pentru siguranța pietonilor, în special a copiilor care, de multe ori, merg pe carosabil, printre camioane. În cazul drumurilor cu potențial turistic s-ar putea construi zone de belvedere și chiar o bandă pentru bicicliști. Am putea astfel să atragem și sportivi, să avem competiții și să dezvoltăm localitățile din Dobrogea. Cum ar fi să ne plimbăm cu bicicletele de la Hârșova din port, de la cetatea Carsium, la Ghindărești să vedem biserica veche, să pedalăm apoi până în Topalu să vizităm cetatea Capidava, să ne oprim să mâncăm un borș de pește sau poate chiar să înnoptăm în zonă? Eu unul, așa îmi doresc să înceapă să arate județul nostru.
Pentru astfel de schimbări avem nevoie de oameni gospodari, cu viziune și experiență practică, oameni responsabili față de comunitățile lor, nu de primari care din 4 în 4 ani se laudă că mai asfaltează câte un drum. Avem nevoie de oameni care să conștientizeze că satele constănțene se depopulează, riscând să fie pustii în 5-10 ani și care iau de acum măsurile necesare, nu de primari care își amenință concetățenii (vom discuta și despre asta).
Revenind la drumurile din județ, cu câteva săptămâni în urmă, am făcut greșeala să o iau pe drumul județean 392 Pecineaga – Amzacea, în care acum vreo 6 ani s-au investit 8 milioane de euro, un drum impracticabil în prezent. Am parcurs 15 km în 40 min, vezi poze mai jos. Cu altă ocazie am trecut prin Aliman, exact când se punea piatra pe ulițe… Vă mai arăt câteva poze și din Cuza Vodă, Amzacea, Rasova și Mircea Vodă.
Păi după 30 de ani de la revoluție, cu o rețea de drumuri moștenite, noi ne lăudam tot că asfaltăm? Mă întreb cum au fost votați acești oameni care abia acum asfaltează drumurile și ce o fi în sufletul celor care i-au votat, pe unii de prea multe ori…
Așa nu se mai poate!
Împreună pentru un județ puternic!