Protejarea si sustinerea fermerilor afectați de secetă

Încă din aprilie 2020 am fost primul care a solicitat Prefectului și Președintelui CJ declararea stării de calamitate la nivelul județului Constanța. Am solicitat inițierea măsurilor pentru acordarea despăgubirilor și am inițiat, împreună cu colegul meu, deputatul Mircea Titus Dobre, propunerile legislative care prevăd SUSPENDAREA RATELOR la credite și leasinguri pentru utilaje, echipamente, terenuri și active agricole, până la 1 an și 6 luni, concomitent cu prelungirea maturității finanțărilor pentru a permite fermierilor să evite restructurări, intrarea în incapacitate de plată și alte efecte economice și sociale negative.
Category:

Description

IRIGAȚIILE

Am fost, sunt si voi fi un militant al reabilitarii stemului de irigatii din judetul Constanta deoarece avem cea mai mare amenajare la nivel de tara si suntem in zona cea mai arida. Cred cu tarie ca vom depăși această situație grea generata de sesceta pedoligica predominata in zona, când vom avea posibilitatea să irigăm, când apa nu va mai fi o necunoscută în conceperea și aplicarea planului de afaceri. Când vom avea apă noi fermierii putem calcula destul de precis veniturile și nu vom mai fi expuși decât riscurilor evidente, grindină, furtună etc, riscuri reglementate și instrumentate destul de bine de asiguratori.

M-am implicat la nivel de judet in acest proiect de reabilitare si chiar am pus bazele unei asociatii de producatori agricoli, alaturi de care am avut intalniri si facut demersuri atat la nivelul Ministerului Agriculturii, Agentiei Nationale de Imbuntatiri Funciare si Prefecturii, din 2020 pana in prezent, si continuam sa monitorizam investitiile in acest domeniu. Suplimentar am solicitat ca reabilitarea sistemului de irigații sa fie considerata de importanța natională,  prioritizând zonele cu grad mare de ariditate, așa cum este Dobrogea.

De asemenea pentru a putea asigura o dezvoltare coerentă a sistemului secundar de irigații de către beneficiarii eligibili, respectiv Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, am solicitat reducerea birocrației excesive, prin modificarea în regim de urgență a art. 33, alin 2., lit. b din Legea Îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004  care prevede obligativitatea obținerii acordului din partea tuturor proprietarilor de teren pe suprafața cărora se reabilitează sistemul de irigații, în sensul solicitării acordului arendașilor de teren sau chiar a eliminării acestei obligativități.

Stadiul dezvoltarii sistemelor de irigatii, alte masuri si proiecte sustinute in acest domeniu le veti regasi in declaratiile publice, articolele si emisiunile TV.

IMPADURIRILE SI PERDELELE FORESTIERE

In anul 2022, am initiat proiectul privind demararea accesarii fondurilor din Planul National de Relansare si Rezilienta la nivelul Consiliului Judetean Constanta pentru realizarea de impaduriri si perdele forestiere. Romania primeste bani nerambursabili pentru impadurirea si reimpadurirea unei suprafete totale de 56.700 ha pana in 2026, cu o tinta intermediara de 25.000 ha la sfarsitul anului 2023, beneficiind de o alocare financiara de 730 milioane euro pentru realizarea  de noi paduri, in zonele vulnerabile la schimbarile climatice, atat de-a lungul cailor de comunicatie cat si intre campurile cu culturi agricole si alte tipuri de perdele forestiere de protectie.

Impaduririle la nivelul judetului Constanta trebuie sa fie prioritare, ele reprezinta o miza extrem de importanta in scopul atenuarii efectelor climatice, pentru mentinerea si restaurarea diversitatii sau a refacerii terenurilor degradate.

Urmare propunerilor prezentate in luna ianuarie conducerii CJ, privind aceasta oportunitate  am participat in luna martie 2022, la o sedinta de lucru aplicata pe acest subiect, in scopul identificarii terenurilor eligibile si a stabilirii demersurilor ce urmeaza a fi facute. Sedinta a fost gazduita de Presedintele Consiliului Judetean Constanta si au participat directiile de specialitate din cadrul CJ, Oficiul de Cadastru OCPI, Directia Silvica, Centrul Meteorogic Regional, Asociatia pentru Dezvoltarea Durabila.

S-a stabilit sa se demareze procedurile pentru impadurirea arealelor din zona fostelor gropi de gunoi inchise din judet, de ex. #Ovidiu#Medgidia#Harsova, dar si pe terenuri deja cadastrate de-a lungul drumurilor judetene, constituindu-se un grup de lucru din care voi face parte ca si consilier judetean.

Prin acest prim demers ne dorim ca si Constanta, care este cea mai arida zona din Romania, cu cel mai mic nivel de precipitatii anuale, sub 400 l/m², sa creeze #perdeleforestiere , sa isi mareasca zona #verde impadurita pentru a sustine o dezvoltare durabila, sa reduca vulnerabilitatea #agriculturii in fata schimbarilor climatice, sa imbuntateasca clima in zonele aride, sa reduca #poluarea si sa creasca capacitatea de absorbtie a dioxidului de carbon in zonele cu deficit de padure sau afectate de desertificare

https://www.ordinea.ro/initiativa-a-lui-razvan-filipescu-pro-romania-proiect-pentru-impadurirea-mai-multor-terenuri-din-judet/

https://focuspress.ro/sedinta-de-lucru-la-cjc-perdelele-forestiere-o-solutie-pentru-reducerea-vulnerabilitatii-agriculturii-in-fata-schimbarilor-climatice/

https://www.apad.ro/vicepresedintele-apad-razvan-filipescu-a-participat-astazi-24-iunie-in-calitate-de-reprezentant-al-appr-la-reuniunea-grupului-de-lucru-agricultura-organizat-de-ministerul-agriculturii-pentru-di/

https://www.cugetliber.ro/stiri-economie-dobrogea-iar-sta-sa-i-vina-randul-la-finantare-pentru-investitii-in-agricultura-431559

https://dottotv.ro/producatorii-agricoli-din-dobrogea-cer-guvernului-reabilitarea-sistemului-de-irigatii/

https://www.ct100.ro/protest-disperat-al-fermierilor-vrem-apa/

 

UPDATE 7 APRILIE 

 

Azi nu a fost doar un simplu #protest al fermierilor, a fost ceva #unic in perioada post decembrista. Mii de fermieri au protestat in toata tara, in vami si #PortContanta, unde ni s-au alaturat si fermieri bulgari.
Dimensiunea #imensa a protestului de azi confirma #nemultumirile , problemele si riscurile serioase ale producatorilor agricoli, si face ca acestea sa se transforme in probleme regionale, care depasesc granitele #Romaniei. Fermierii romani nu accepta sa fie tratati precum cetateni de mana a doua❗️Solidaritate dar fara faliment❗️
⚠️ Solicitarile noastre, ale  APAD – Asociatia Producatorilor Agricoli din Dobrogea, sunt justificate si clare:
1. Separarea #fluxurilor de marfuri in vami si porturi pentru o buna monitorizare a marfurilor care ar trebuie sa fie doar in TRANZIT;
2. Asigurarea trasabilitatii importurilor printr-un #control strict al calitatii si evitarea ambiguitatilor legate de originea marfurilor agricole prin aplicarea si in aceste situatii, a unor forme de monitorizare deja utilizate, asa cum este sistemul Ro E-Transport;
3. Reintroducerea #taxelor #vamale pentru marfurile ucraininene avand in vedere importurile masive din aceasta tara, situatie care a generat mari disfunctionalitati interne.
4. Calcularea riguroasa a #pagubelor suferite de fermierii romani si identificarea unor surse alternative de finantare, gen #granturi de capital sau cresterea #subventiei la hectar, pe model polonez.
UPDATE SEPTEMBRIE 2023
In ultimile saptamani am prezentat public problemele pe care le-ar genera anularea interdictiei de #import pentru cerealele ucrainiene.
⚠️ Din buna credinta si independent de noi, am importat efectele razboiului in tara iar Comisia Europeana trebuie sa inteleaga ca nu poate fi solidara doar cu Ucraina ci si cu noi, care suntem direct afectati: infrastructura rutiera se deterioreaza, se creaza #ambuteiaje, cozi kilometrice, preturile la cereale au scazut astfel incat fermierii romani vand azi in #pierdere↘️ sau nu le cumpara nimeni sau sunt amanati pentru livrare din cauza lipsei spatiilor, generand costuri mari cu depozitarea.❗️.Aceste situatii se datoreaza si faptului ca prin #Romania s-au exportat peste 20 milioane tone cereale din Ucraina.
✅️ Cred ca se impun cateva masuri de sustinere si dezvoltare a infrastructurii portuare si de compensare a celor afectati astfel:
1️⃣. Dezvoltarea Molului 3 si 4, de care amintesc de cativa ani, care ar insemna : extinderea capacitatilor de operare, peste 10 noi dane de operare, de mare adancime, peste 70 ha de platforme pentru depozitare sau logistice.
2️⃣. Parcari de mare capacitate, 500 – 1000 camioane, in incinta Portului dar si in zona Autostrada – Agigea cu sisteme de afisaj si ticketing moderne.
3️⃣. Acordarea de compensatii producatorilor agricoli pentru a acoperi cresterea tarifelor de transport sau aferente depozitarii, dupa modelul polonez.
✅️ Ma bucur sa vad ca solicitarile fermierilor romani sunt sustinute de ministrul agriculturii si comisarul european pentru agricultura, ma bucur sa vad ca si ministrul transporturilor solicita despagubiri pentru a compensa pierderile generate de neprimirea in #Schengem sau din cauza deteriorarii infrastructurii rutiere de catre TIR-urile ucrainiene.
🆘️ In asteptarea deciziei, #asociatiile de fermieri sunt mobilizate pentru reluarea #protestelor. 🚜 Agricultura romaneasca are nevoie de sustinere iar fermierii nu accepta dubla masura, vor #echitate si intr-adevar #solidaritate la nivel european.