Gen. Scărișoreanu și oboarele tradiționale

Category:

Description

În contextul situației de astăzi a satelor și comunelor dobrogene, în sprijinul interacțiunii sociale, prezentăm un proiect de TÂRG, în satul General Scărişoreanu, un loc în care se adună săptămânal oameni dispuși să vândă sau să cumpere produse tradiționale sau din import.

Ca urmare a invaziei cu centre comerciale mai mici sau mai mari venim cu o alternativă ce reprezintă o tradiție în satele românești.

Propunem un TÂRG contemporan, în care oamenii pot veni să își desfășoare în condiții bune micile activități sociale și comerciale. Proiectul este format din mai multe pavilioane ( Spații ) precum:


     

      1. Spații pentru comercializarea animalelor vii.

      2. Spații pentru comercializarea de produse agricole, de fructe și de legume.

      3. Spații pentru comercializarea de produse din carne , peste sau lactate.

      4. Spații pentru comercializarea de produse necomestibile de tot felul.

      5. Spații pentru gustare.

      6. Spațiu de joacă pentru copii.

      7. Spațiu verde amenajat pentru activități de socializare și petrecere a timpului liber.

      8. Parcare auto cu un total de 85 de locuri, necesare comercianților care vin cu produse, dar și tuturor oamenilor care vin cu autovehicule.

 

UPDATE/ NOUTATI

In cursul lunii februarie 2021, in calitate de consilier judetean, am inaintat conducerii CJC propunerea ca acest proiect sa fie inclus in Strategia de Dezvoltare Durabila a judetului Constanta dar si de initiere a demersurilor pentru avizarea si aprobarea proiectului, in iulie 2022 proiectul se afla in lista de proiecte a Asociatiei de Dezvoltare Durabila

In motivarea si sustinerea proiectului prezentat inca din campania pentru alegerile locale din 2020 am invocat urmatoarele :

Oborul de la General Scarisoareanu este situat la interferenta principalelor drumuri comerciale din Dobrogea, iar in prezent este cel mai mare targ de acest gen din Judetul Constanta. Modernizarile finalizate in anii trecuti de catre Consiliul Judetean Constanta au adus un plus Oborului de la General Scarisoreanu, cu toate acestea din vizitele intreprinse pe teren si din discutiile cu autoritatile locale, apreciem ca este nevoie de imbunatatiri care sa corespunda unor standard modene de comert si recreere. Astfel, este necesara o demarcatie stricta intre zonele de comercializare a produselor agro-alimentare si cele generale (lipsa tarabelor) iar pentru cresterea atractivitatii si dezvoltarii activitatii, este nevoie de o extindere a oborului cu noi zone de interes, inclusiv parcari.

Targul este momentan deschis doar sambata si aduna peste 3000 de comercianti si vizitatori din tot judetul si nu numai, existand chiar si un Grup public de Facebook numit Targ, Obor General Scarisoreanu, judetul Constanta.- care numara in prezent peste 4500 membri. Targul nu este numai un loc de comert, ci si un loc de socializare, facand parte din viata Dobrogei. Astfel, in contextul invaziei de centre comerciale mai mari sau mai mici, pentru sprijinul interactiunii sociale si pentru incurajarea comercializarii si consumului de produse autohtone, propunem o alternativa de petrecere a timpului liber ce reprezinta o traditie in satele romanesti. Astfel, propunerea dezvoltarii unui asemenea proiect are o si componenta sociala si ar trebui sa includa inclusiv spatii de alimentatie publica, zona de relaxare si petrecere a timpului liber, spatiu de joaca pentru copii. De asemenea, pentru a spori atractivitatea zonei si pentru a atrage un numar si mai mare de participanti, inclusiv din mediul urban, consideram ca este neccesara functionarea targului nu numai in zilele traditionale pentru desfasurarea acestui targ, ci si cu ocazia unor alte sarbatori ( Targ de Craciun, de Paste, Zi Nationala, Ziua Recoltei, Sarbatoarea Vinului, etc), dar si prin organizarea unor evenimente cultural artistice.

Comuna Amzacea se caracterizeaza prin multietnicitate, aici locuind in principal romani, turci si tatari. Aceasta componenta poate astfel fi exploatata din punctul de vedere al pastrarii si promovarii traditiilor, obiceiurilor si produselor traditionale, prin includerea comunei pe harta obiectivelor turistice din judet, odata cu modernizarea acestui obor.

Avand in vedere Hotararea Consiliului Judetean nr.200/ 2016, privind insusirea unor imobile din Oborul din General Scarisoreanu (Corp Administrativ si Corp Veterinar, Corp boxe animale mari, Corp boxe pasari si animale mici, Corp boxa dispensar si grupuri sanitare si platforma pubele) in domeniul public al Judetului Constanta, dar si existenta in proprietatea UAT Amzacea a terenului oborului, dar si a terenului invecinat in vederea extinderii targului existent, consideram oportuna incheierea unui parteneriat intre Consiliul Judetean Constanta si UAT Amzacea in vederea elaborarii si implementarii proiectului de modernizare si extindere.

  • Zone ce urmeaza a face parte din extinderea actualului targ

Pentru facilitarea accesului la Obor, dar si pentru asigurarea unor conditii decente de parcare, consideram oportuna includerea in acest proiect si a unor investitii ce vizeaza locuri de parcare in exteriorul oborului, vezi poza de mai sus, atat pentru comercianti, cat si pentru vizitatori, pentru a pastra interiorul oborului pietonal.

Avand in vedere perspectiva depunerii spre finantare a prezentului proiect prin Programul INTERREG VI-A ROMANIA – BULGARIA 2021 -2027 inaintam prezenta propunere de proiect in scopul initierii demersurilor interne pentru incheierea  parteneriatului dintre Consiliul Judetean Constanta si Primaria Comunei Amzacea pentru Modernizarea si extinderea Oborului din satul General Scarisoreanu si elaborarea documentatiilor necesare pregatirii Cererii de Finantare.

UPDATE Noiembrie 2022

In data de 22 noiembrie 2022 am mai facut un pas pentru proiectul promis ” Modernizarea si extinderea Oborului din satul #GeneralScarisoreanu ” respectiv, in cadrul sedintei de Consiliu Judetean din 22 am votat alaturi de colegii mei, consilierii judeteni, #DraganLeonard si #RizeaVasile, pentru acordarea mandatului Asociatiei de Dezvoltare Durabila in vederea elaborarii costurilor si oportunitatilor modernizarii si extinderii acestui targ.

Proiectul propus incorporeaza zone de #spatiiverzi si de relaxare cu spatiu de joaca, teren de #sport si #parc, spatii speciale pentru #alimentatie publica, zone demarcate clar si special pentru produsele alimentare, inclusiv cu depozite frig, zona de marfuri generale si cele de animale vii, #parcari si drumuri asfaltate.

 

UPDATE 31 MARTIE 

Inca un pas in realizarea acestui proiect la sedinta consiliului judetean din data de 31 martie 2023, am avut calitatea de initiator al proiectului prin care Consiliul Judetean Constanta, a preluat terenurile aferenta targului / oborului de la General Scarisoreanu pentru demararea proiectului de modernizare si extindere, realizare parcari si teren de agrement conform propunerilor sustinute. Multumesc colegilor din cadrul CJC pentru sustinere proiectul a fost votat in unanimitate