Sate pescărești pe malul Dunării

Hârșova, Topalu, Ghindărești, Rasova, Seimeni, Ostrov sunt comune care se află pe malul Dunării și în care nu s-a investit niciun ban până acum, deși surse de finanțare au fost.

Category:

Description

Propunerea pe care o prezentăm în ilustrațiile grafice alăturate este realizată pentru localitatea Rasova. Satul pescăresc pe care noi l-am gândit are o componentă de colectare, depozitare și comercializare pește, puncte de debarcare pentru comunitățile de pescari din zonă, dar și o componentă turistică. Am prevăzut și ne dorim să construim spații de cazare, spații de agrement și zone de camping. Este un proiect de diversificare a ofertei turistice la nivelul Județului Constanța și totodată este o șansă pentru localnici să își varieze sursele de venit. Scopul principal al satului pescăresc este însă acela de a readuce în atenția tuturor a obiceiurilor și tradițiilor locale.

Ne-am gândit să existe și zone în care curioșii pot merge să vadă cum se face o plasă de pescuit, care sunt obiceiurile pescarilor, cum funcționează o afumătoare, care sunt secretele borșului de pește, etc.

Pe perioada de programare 2014 – 2020, Consiliul Județean a avut ocazia să acceseze fonduri de finanțare cu sume cuprinse între 200.000 și până la 400.000 euro, cu CONTRIBUȚIE 0, prin Programul Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime. Nu i-ar fi costat absolut nimic să investească într-un sat pescăresc, dar ca în multe alte domenii, nici aici nu au făcut nimic.

Din păcate, până acum la nivelul Județului Constanța a existat un management defectuos.

Noi, PRO România venim cu proiecte concrete, aplicabile. Nu mai avem răbdare să ascultăm declarații propagandiste și lăudăroase ale celor care au condus județul și nu au făcut nimic pentru el.

Sperăm să vedeți echipa noastră ca pe o alternativă corectă la actuala ofertă politică formată din aceeași garnitură veche de oameni care a condus Constanța în ultimii 30 de ani.

Împreună pentru un Județ Puternic!

 


UPDATE/NOUTĂȚI

In cursul lunii februarie 2021, in calitate de consilier judetean, am inaintat conducerii CJC propunerea ca “PROIECTUL PENTRU DEZVOLTAREA SI DIVERSIFICAREA OFERTEI TURISTICE IN ZONA GHINDARESTI” sa fie inclus in Strategia de Dezvoltare Durabila a judetului Constanta, motivand urmatoarele:

Satul Ghindaresti, asezat pe malul Dunarii, este un exemplu de pastrare a traditiilor. Prin prezentul proiect se doreste promovarea acestor traditii – de la portul traditional, la pastrarea credintei si a ritualurilor, la mesele traditionale si sarbatorile acompaniate de muzica, la patrimoniul natural, in vederea promovarii unui turism sustenabil in zona si pentru diversificarea ofertei turistice a judetului Constanta.

Avand in vedere ca prin intermediul CJ se reabiliteaza Cetatea Carsium din orasul Harsova, precum si cetatea Capida din localitatea Topalu, ca in zona exista si muzeul de Arta Dinu Vintila, consider ca proiectul propus se poate integra intr-un produs turistic zonal, fiind complementar cu oferta turistica viitoare din aceasta zona riverana Dunarii.

In vederea valorificarii patrimoniului cultural si pentru promovarea turismului sustenabil in zona prin investitii in urmatoarele obiective:

–        Dezvoltare Sat Pescaresc – complex format din casute traditionale cu specific diferit (casute dedicate mestesugaritului si traditiilor comunitatii de pescari- plase, navoade, specific gastronomic, specific etnografic) in vederea conservarii si promovarii patrimomiului cultural al zonei.

–        Modernizare obor local, cu traditie de peste 60 de ani

–     Dezvoltare zona de campare moderna pentru rulote, inclusiv utilitati si drumuri de acces

Mentionez ca urmare vizitelor pe teren si a discutiilor purtate cu reprezentantii UAT Ghindaresti au fost deja identificate terenurile unde se doreste realizarea investitiilor, terenuri care se afla in inventarul primariei, fiind realizata si intabularea acestora.