Unicitatea și frumusețea Dobrogei este dată de istoria antică, bogățiile naturale, de ospitalitatea oamenilor, de convietuirea pașnică și exemplară a tuturor etniilor. Azi se împlinesc 143 de ani de la instalarea administrației românești în Dobrogea, și tocmai de aceea am onorat invitația celor de la Asociația Dobrogea de Patrimoniu de a participa la un tur ghidat în centrul vechi al Constanței, refacand efectiv traseul autorităților române din 1878.

 

Cred că a fost cel mai frumos omagiu și mod de a cinsti memoria celor care s-au jertifit și au făcut posibilă unirea, redescoperind istoria, poveștile și locurile cu mare însemnătate culturală din viața orașului nostru, avându-i drept ghizi pe jurnaliștii Cristian Cealera și Auris Luca.
Am plecat de la zidurile vechii cetăți Tomis, din zona hărții de mozaic cu așezările antice din Dobrogea, am continuat cu statuia și povestea primarului Ion Banescu, oprindu-ne la Muzeul de Arta Populară, care a fost prima Primărie a Comunei Constanța, numit Palatul Comunal la momentul respectiv, un loc cu mare însemnătate istorică, deoarece acolo, printre altele, primarul Bănescu, a hotărât înființarea Stațiunii Mamaia.

În această locație, Primăria a funcționat timp de 10 ani, de la inaugurarea din 1896 până în 1906. Știați că micul parculet din fața acestui muzeu era cunoscut, în trecut, ca Piața 23 Noiembrie Am continuat cu cea mai veche biserică creștin ortodoxă din oraș, Biserica Metamorphosis, cunoscută de noi toți sub denumirea Biserica Greacă, unde preotul Malcea ne-a emoționat cu istorisirile și poveștile sale, făcându-ne mândri că trăim pe acest tărâm binecuvantat și să înțelegem cât de important este să ne comemoram înaintașii, să respectăm istoria care ne unește, pentru că avem datoria să știm ce lăsam copiilor noștri. Am înțeles că ziua de 23 noiembrie este de fapt actul de identitate al Dobrogei.

Ne-am îndreptat apoi către clădirea Tribunalului Constanța, care era fostul Palat Administrativ al lui Carol I, locul unde lua cele mai importante hotărâri, în zona funcționând la acel moment Prefectura, Palatul Regal și Palatul de Justiție, toate acestea fiind construite pe râpă Belvedere, fiind și una din reședințele familiei regale.
Am coborât pe strada Traian, vizitând clădirea actualului Colegiului Național Mihai Eminescu fondat în 1919, DAR, unde inițial, în această locație schimbată și modernizată de mai multe ori, a funcționat Școala de fete “Principesa Ileana” dar și actualul Liceu/Colegiu Mircea cel Bătrân (câțiva ani, până când a fost finalizată și inaugurată actuala clădire în care își desfășoară activitatea și astăzi).

Am continuat cu Casa Alleon, Casa în oglinda a unui vechi armator grec, Singagoga, care este o adevărată bijuterie arhitectonica, Geamia Hunchiar, alt lăcaș spectaculos, devenit o atracție turistică, tot cu o însemnătate extraordinară pentru istoria și multiculturalitatea Constanței. Am terminat traseul, în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, imobil care a fost al doilea sediu al Primărie Constanţa, inaugurat în 1921.

Sunt multe povesti de ascultat. Trebuie doar sa ne facem timp și să le descoperim. Pentru mine a fost o experiență deosebită. Felicitări Auris Luca pentru inițiativă. Ține-o tot așa! La mulți ani dragi dobrogeni!
PS. Păcat că din 64 de consilieri locali și județeni, am participat eu și colegul meu, Leonard Drăgan, un alt consilier local și un altul județean. Pun pe seama vremii mai urâte de afară. Eu cred în continuare că trebuie să ne unim în jurul Dobrogei, ca proiect comun, fără orgolii, dacă vrem să o dezvoltăm, așa cum merită.

Fiind o zi de mare însemnătate am participat și la evenimentul dedicat acestei zile organizat de Consiliul Județean Constanţa, alături de reprezentanții instituțiilor publice din județ, ca semn de apreciere și recunoștință pentru dezvoltarea comunității noastre.

Împreună pentru un județ puternic! Suntem PRORomania și ținem doar cu România! 🇷🇴