Trebuie să salvăm noile generații!

În urma unui sondaj la care au participat 118 tineri, am observat că principala problemă pe care ei o întâmpină în județul nostru este absența locurilor de muncă pentru persoanele cu studii superioare. Aceasta era urmată de un nivel salarial necompetitiv și lipsa activităților pentru petrecerea timpului liber.

Cei mai mulți Români, când se gândesc la județul nostru își imaginează terasele pline ochi din serile de vară, dinamica dată de cele 11 stațiuni de interes național, intensitatea cu care se muncește în Portul Constanța, își amintesc de faptul că ”avem” industrie petrolieră, agricultură, câmpuri de eoliene, ca atare consideră că, cu atâtea oportunități, nivelul de salarizare sigur este unul bun.

Ne pare rău să îi dezamăgim, dar realitatea este alta. Nici opțiunile nu sunt așa de multe, nici salariile pe măsura așteptărilor. La o primă căutare pe site-urile de specialitate, găsim în top 3 locuri de muncă disponibile: agent comercial(1500 lei), vânzător(1350 lei) și lucrător în HoReCa, pe vremea când mai funcționa, (salariul minim + tips-ul aferent). Nu este nimic rușinos să practici niciuna din meseriile de mai sus, dar ce facem cu cei care își doresc altceva?

Dacă ești norocos ca și tânăr, găsești printr-o minune, sau un cunoscut (că se practică la noi), un loc de muncă unde să primești o remunerație aproape de 3000 lei. Salariul mediu net în luna august, în Județul Constanța, a fost de 3042 lei.

Suntem centru universitar, tinerii își doresc să vină să învețe la noi, sunt atrași de plajă, de mare, de dinamica pe care o văd la televizor din timpul sezonului estival, dar când ajung aici se lovesc de trista realitate. Locuri de muncă nu, salarii nu, iar odată cu venirea lunii septembrie, activitățile de petrecere a timpului liber sunt extrem de limitate.

Noi românii avem o vorbă, ”s-a născut talent și a murit speranță”. Haideți să nu lăsăm asta să se întâmple și în cazul județului nostru. Avem nevoie de investitori care să dezvolte Constanța, avem nevoie de infrastructură rutieră, un sistem de sănătate bine pus la punct, școli performante. Toate acestea pot convinge un om de afaceri să vină să se stabilească împreună cu familia în județul nostru, să-și dezvolte aici compania și să ofere locuri de muncă bine plătite tinerilor noștri.

Constanța are nevoie de oameni care să se lupte pentru ea. Eu unul îmi asum această responsabilitate și de aceea candidez pe 6 decembrie pentru funcția de senator. Alături de echipa PRO România vreau să aduc Constanța acolo unde îi este locul, în topul celor mai dezvoltate județe din România!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *