Skip to content

Aeroportul Internațional Medgidia

Category:

În contextul actual, în urma dezvoltării zonei turistice de litoral a Mării Negre, coroborat cu direcția geopolitică strategică a Aeroportului Mihail Kogalniceanu, echipa PRO România Constanța propune pentru județul Constanta, județul cu cea mai mare capacitate de cazare turistică din Romania, un aeroport internațional nou, atât pentru traficul de călători cât și pentru transport tip comercial-cargo.

Pentru a susține o dezvoltare este necesar să fii conectat la nivel internațional. Prin această conexiune se asigură un flux de turiști străini și de ce nu și români care vin sau pleacă cu scopuri turistice sau pentru realizarea afacerilor. Studiile au arătat că zonele bine conectate se dezvoltă mai puternic, acest lucru conducând la creșterea ofertei de munca si bineinteles a nivelului de trai al populației din zonă.
Amplasamentul propus este în apropierea orașului Medgidia (satul Valea Dacilor), in imediata apropriere a Autostrazii Soarelui, ceea ce ii ofera o buna conectivitate. In plus, Primaria Medgidia detine in proprietate o mare parte din teren, unde, impreuna cu autoritatile locale, avem in vedere si crearea unui parc logistic, industrial, tehnologic, de cerecetare si dezvoltare.Fiind exact in centrul judetului, Medgidia este locația ideală, reprezentând un punct multimodal important care beneficiaza de acces la Canalul Dunare Marea Neagră prin Portul Medgidia, cale ferată și autostradă. Astfel, judetul Constanta va putea atrage si se va integra mult mai bine in fluxul de mărfuri dinspre Portul Constanța, Turcia, Asia către Europa de Est și Centrală dar va atrage si numerosi investitori si turisti.

Pe lângă standardele și dotările contemporane clădirea va fi una “verde” și va prezenta surse alternative de energie, precum panouri fotovoltaice integrate pe acoperiș, sisteme inteligente de încălzire şi iluminare, faţade inteligente care includ sisteme de umbrire menite să reducă consumul de energie, staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice.

Conform programului de relansare al actualului Guvern – Planul național de investiții și relansare economică, în conținutul anexei nr. 5, secțiunea proiecte de modernizare a infrastucturii aeroportuare, sunt prevăzuți în total pentru Județul Constanța 299,9 mil €.

Solicităm Guvernului României alocarea acestor fondurilor către viitorul Aeroport Internațional Medgidia.