IPOCRIZIE! Prea mulți spun că le pasă de agricultură, dar nu fac nimic.

Tot mai mulți fermieri mă sună să se intereseze de stadiul amendamentelor introduse de noi, PRO România Constanța, referitoare la suspendarea ratelor la credite/leasinguri pentru echipamentele și terenurile agricole pentru fermierii afectați de secetă. Le răspund că acestea, deși au fost susținute de toți parlamentarii în comisiile de specialitate, au fost atacate de 2 ori la CCR, având termen pe 14 iulie.
Concluzia este una singura, IPOCRIZIE! Prea mulți spun că le pasă de agricultură, dar nu fac nimic, doar vorbe.
Am inițiat și o petiție online, pe care îi rog pe toți fermierii din județ să o semneze, pentru a o trimite și pe aceasta Ministrului Agriculturii: https://www.petitieonline.com/suspendarea_ratelor_la_credite_i_leasing_pentru_productorii_agricoli_afectai_de_secet_i_alte_calamiti
Inițiativa este cât se poate de corectă, similară cu cea aplicată firmelor afectate de criza COVID 19 și NU ARE IMPACT BUGETAR.
Am văzut că, de curând, un alt candidat la Președinția Consiliului Județean Constanța a început să afirme că îi pasă de agricultura constănțeană. Totuși, colegii lui din PNL o tot atacă, făcând ca agricultorii să devină vulnerabili în fața finanțatorilor în această perioadă extrem de dificilă.
Valoarea despăgubirilor anunțate este insuficientă, abia acoperă arenda, nu mai vorbim despre inputuri: semințe, îngrășăminte, pesticide, etc. Partea cea mai rea este că se plătesc abia în septembrie, până când foarte puțini vor mai rezista. Băncile și societățile de leasing, în lipsa acestei inițiative, vor declara fermierii ca debitori aflați în dificultate iar aceștia vor avea probleme în a obține finanțări viitoare.
Scadențele la credite vin acum, și acum este nevoie de ajutor! Atât băncile cât și societățile de leasing au nevoie de o asemenea lege pentru a nu calcula provizioane și pentru a nu raporta la Centrala Riscurilor de Credit.
Suntem pe ultimul metru, nu pe ultima sută de metrii și guvernanții trebuie să ia atitudine.
Îi rog încă o dată pe cei de la PNL Constanța, dacă tot se laudă că susțin agricultura, să demareze rapid o Ordonanță de Urgență pentru a-i proteja pe fermieri. Totodată, să acorde subvențiile în avans, în august, pentru a le furniza acestora resursele necesare înființării noilor culturi.
Sunt mulți fermieri disperați. Este timpul să lăsăm orgoliile politice și să luăm atitudine, este vorba de interesul național și județean!
Împreună pentru un județ puternic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *