Economia Constanței are nevoie de proiecte majore!

Economia Constanței are nevoie de oameni cu inițiativă, cu experiență, de lideri și de proiecte majore!
Zilele trecute, un prieten din Băneasa îmi povestea că se duce cu peștele pescuit de el, sau cu carne, în Bulgaria, la Silistra, să-și facă conserve. Avem ieșire la mare și Dunăre și nu avem o fabrică de conserve de pește, deși avem comunități mari de pescari.
Tot vecinii bulgari, în județe limitrofe Constanței, și-au construit fabrici de prelucrare a rapanelor. LA NOI NIMIC. Au investit în fabrici de prelucrare lavandă, unde se duc inclusiv producători români. LA NOI NIMIC. Au dezvoltat noi atracții turistice și culinare (ferme de melci de exemplu). LA NOI… se cumpără produse fabricate la vecini.
Avem Dunărea și Canalul Dunăre – Marea Neagră care pot genera de-a lungul lor mari zone legumicole și pomicole, folosind apa acestora pentru irigații. Pentru asta trebuie ca primarii să susțină inițiativele locale, să le înțeleagă mai ales, iar Consiliul Județean să susțină realizarea de proiecte pentru colectarea, conservarea și distribuția acestora, fie prin parteneriate, fie prin crearea facilităților necesare atragerii de investitori. Trebuie susținute asociațiile și cooperativele agricole așa cum se întâmplă în Dâmbovița, zona Voinești, unde producători de mere s-au asociat și au făcut centre de depozitare cu camera frig, centre de sortare, fabrici de producție sucuri, etc.
În județul nostru, în afara zonei costiere unde se construiesc blocuri, hoteluri și există porturi, nu se întâmplă mai nimic în zona producției.
Rămânem dependenți de agricultură, la rândul ei afectată de secetă, de exportul de materii prime fără să producem valoare adăugată.
Mai mult ca niciodată, acum, în momente de criză, vedem cât de vulnerabilă este economia județului nostru. Realizăm că am avut și avem drept conducători primari lipsiți de viziune sau poate de dorința atragerii de investiții. Încă 4 ani în care nu au făcut nimic pentru a genera locuri de muncă, a crește gradul de educație, a împiedica plecarea oamenilor pe șantierele și fermele din străinătate, sau pentru a dezvolta un sistem de sănătate decent.
Așa nu se mai poate! Gata cu primarii cu câteva clase sau care nu au făcut nimic pentru comunități și care vor să fie votați doar pentru că oferă ajutoare sociale. Gata cu discursurile frumoase, dar lipsite de intenția de a duce proiectele de îndeplinire.
Avem nevoie de mai mult, de oameni implicați și cu experiență, care au demonstrat profesionalism în domeniul în care activează. Nu mai există timp de pierdut, trebuie să acționăm, să implicăm întreaga comunitate!
Împreună pentru un județ puternic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *