Agricultura dobrogeană suferă, iar situația devine dramatică!
Deși au protestat, au inițiat petiții, au fost la discuții cu Ministerul Agriculturii, au făcut apeluri publice, deciziile privind protejarea agricultorilor se lasă așteptate.
Suspendarea ratelor întârzie, cu toate că este o solicitare realizată de peste 6 luni, care nu are impact bugetar negativ, din contră. Fermierii riscă să intre în incapacitate de plată, chiar insolvență și faliment, să fie restructurați și raportați în Centrala Riscurilor de Credit, să nu poată plăti arenda sau să nu aibă resursele necesare înființării noilor culturi, ceea ce poate atrage probleme economice și sociale grave.
Subiectul nici măcar nu mai este dezbătut de către Guvern!
Despăgubirile pentru culturile de toamnă s-au plătit cu întârziere și doar în proporție de 80%, cele pentru culturile de primăvară sunt promise pentru decembrie, tot înaintea alegerilor. Dacă nu era an electoral, să înțelegem că nu se plătea nimic?
Reabilitarea sistemului de irigație este o altă promisiune, pe care fermierii o așteaptă onorată. 429 mil euro pentru Constanța și 150 mil euro pentru Tulcea sunt sumele promise și toată lumea își dorește materializarea lor.
85% din suprafața județului Conatanța este calamitată în raport de 85-100%, conform raportului realizat de Comitetul Județean de Urgență și Direcția Agricolă. Revendicările agricultorilor, respectiv suspendarea ratelor și declararea județului Constanța în calamitate, trebuiesc aplicate de urgență, altfel fermierii vor intra în faliment!
Toți parlamentarii constănțeni, indiferent de culoarea politică, trebuie să înțeleagă că agricultura este un domeniu vital al economiei și că producătorii dobrogeni au nevoie de ajutor, ACUM, așa cum și ei au susținut economia de-a lungul timpului, onorându-și obligațiile față de stat și parteneri.